Mit is rejtenek magukban a mogyorókrémek?

nutellaUtolsó repülőutam alkalmából utastársam a Ferrero román képviselője volt, éppen Budapesten volt, ahol a kelet európai központja van a cégnek. Ha a Ferrero nevet halljuk, milyen nevek jutnak eszünkbe: “Kinderschokolade”, “Ferrero Rocher”, “Kinderüberraschung”, meg egyebek, de ha a Nutella nevét halljuk, érezzük már szánkban a krém csodálatos és utánozhatatlan ízét. Vajon minden arany, ami fénylik?
Tudjuk, NEM.


A Stiftung Warentest, kedvenc tesztelőm, 19 mogyorókrémet tesztelt, közöttük voltak 5 darab bio mogyorókrém is, mind a 19 darabot beküldték a laboratóriumokba. Ez úttal a káros anyagokat keresték a krémekben. ( Itt azért a fenntartásaim megvannak, mert számomra minden magas hőfokon kezelt zsír káros egészségünkre). A konvencionális termékek a legjobb jegyet kapták, de a Ferrero Nutella terméke biza megbukott :-(! Sajnos szintetikus vanillint tartalmaz a krém, valódia vaníliának nyoma sincs! :-(.

Két biológiai mogyorókrémben pedig a 3-MCPD észtertartalom nagyon magas, egyikben túlzottan magas. Mi is az a 3-MCPD észter? Hogy a krém ne legyen túlzottan kemény, könnyen kenhető legyen a kenyéren, az előállítók pálmazsírt alkalmaznak. A pálmazsírt pálmaolajból nyerik. Nyilvánvaló, hogy finomítják (magas hőfokon kezelt, ami már számomra negatív hatást gyakorol), ezért 3_MCPD észtert, illetve glycidylésztert tartalmaz. A gond abban rejlik, hogy az emésztés során az emberi szervezetben, szabad 3-MCPD illetve szabad gylcollá alakulnak át. Az állati kísérletek kimutatják, hogy a szabad 3-MCPD nek tumorképző hatása van. Az IARC nemzetközi rákkutató egyesület a szabad 3-MPCD-t rákkeltőnek minősítette. Szerencsére a finomítás időszakában, ha alacsonyabb hőfokon és rövidített idejű hőkezelést választanak, ezeknek a káros anyagoknak a képződése minimalizálódik.

Legalábbis úgy néz ki, hogy a konvencionális előállítók kordában tudják tartani ezt a problémát. A Stiftung Warentest kiértékelése viszont azt mutatja, hogy a ökológiai előállítóknak problémát okoz a 3-MCPD észterek képződését minimalizálni. Egyik ok abban rejlik Dr. Alexander Bock, az ökológiai előállítók Szervezetének elnöke szerint, hogy az ökológiai előállítók nem finomíthatják úgy olajaikat mint a konvencionális előállítók. A biológiai olajokat csak fizikálisan lehet finomítani. Ezért a 3-MCPD zsírsavészterek képződése sokkal magasabb.

Egy kérdés részemről az előállítók számára: Miért is finomítunk? Miért nem hagyjuk, hogy a pálmaolaj nem finomított formában kerüljön ezekbe a krémekbe? Azért, hogy a kenyerekre jobban tudjuk kenni, síkosabbak legyenek?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.