SZÁRAZ SZEMÉREMAJKAK ÉS VAGINA ÁPOLÁSA

klimaktérium

A klimaktérium időszakában és a menopauza után az ösztrogénszint lényegesen csökken.  Az olyan gyakori bántalmak mellett mint a  hőhullámok és hirtelen erős izzadás, a szeméremajkak és a  hüvely nyálkahártyája is nagyon kiszáradhat, amely  a nemi aktus alatt fájdalmat okozhat, illetve hüvelygyulladást okozhat.  Ezeket a bántalmakat még megerősítheti egy bakteriális vagy gombás fertőzés.

Az illóolajokkal át tudjuk nedvesíteni,  a szeméremajkakat, a hüvely nyálkahártyáját, illetve regeneráljuk a hüvelyflórát.

Releváns illóolajok

Rózsageránium, pálmarózsa: erősíti a bőrt, hat a Candida albicans és baktériumok ellen
Kék kamilla, Cickafark: gyulladáscsökkentő hatásuk van, erősítik a bőrt
Valódi levendula, szantálfa, cédrus: stabilizálják a  bőrt, sebgyógyító hatásuk van és viszketés ellen is igen  sikeresek.
Manuka:  Candida ellen nagyon hatásos
Teafa: Candida ellen nagyon hatásos
ylang ylang: erősíti a hüvely nyálkahártyáját és a bőrt, viszketés ellen, afrodiziákum

Receptúrák

Nyálkahártya regenerálódására
4 cs. ylang ylang
3 cs. pálmarózsa
3 cs.  atlasz cédrus
1 cs. manuka
50 ml orbáncfű
Az illóolajokat az orbáncfű macerátumba cseppentjük, a szeméremajkakat és a nyálkahártyát kenjük be vele. Lehetőség szerint minden vizelet után.

Candida fertőzések
25 cs . teafa
15 cs, valódi levendua
5 cs. pálmarózsa
4 cs, rózsageránium
1 cs, szantálfa
Az illóolajokat össze keverjük. 1:1 keverésben édes  (2,5 ml) mandulaolajba tesszük . Belemártjuk a tampont és felvezetjük a hüvelybe.

Alternatív megoldás
25 cs. teafa
25 cs. valódi levendula
10 cs. pálmarózsa
1 cs. szantálfa
50 ml olívaolajba tesszük az illóolajokat, a keverékbe tampont teszünk, utána felvezetjük a hüvelybe Naponta 3 x ismételjük meg.

A keverékeket igény szerint elkészítjük.  Amennyiben nem 100% természetesen tiszta,  garantált olajainkat használják fel, bizonyosodjanak meg arról,  hogy csak hasonló minőségű, bevizsgált és  tanúsított olajokat vásárolnak. Aromaterápiás célra kizárólag csak ezek az olajok felelnek meg!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.