Az argánolaj, kicsit közelebbről….

olaj_2Az argánolajat Földünk egyik legértékesebb olajának tartják. Tradicionális módszerre állítják elő a berber asszonyok Marokkóban.

Az argánfát az életfájának is nevezik, és csak Marokkó délnyugati részén terem., 8000 négyzetkilométeren,a Souss – Massa fennsíkon és a kutatóknak még mindig fejtörést okoz, hogy miért ez vidék az otthona. A tudósok sejtik, hogy az Atlantik klímája, a közelségben a sivatag, meg a termőföld sajátossága adja a természetnek ezt a csodáját. Az argánerdő az UNECSO által 1998 óta védett, az „Arganeraie” nevet viseli.


A fa átlagosan 150- 200 évig él, robusztus fa , nagyon bírja a hőmérséklet ingadozásokat is, ugyanúgy csapadék igénye is kevés, akárcsak a jojóba, a legszívósabb fákhoz tartozik.

EGY ÉRTÉKES OLAJ
Az argánolaj 80% telítetlen zsírsavakból tevődik össze, főleg olaj- és linolsavakból. Marokkó folyékony aranyát inkább a gurmand konyhában, de egyre jobban a bőrápolásra alkalmazzák.
Rabatban, az izraeli városban egyetemén kutatásokat folytatnak az olajjal. Kiderítették, hogy az argán olaj képes a lipid anyagcserét pozitívan befolyásolni, így a szívér betegségek rizikóját csökkenti. A benne levő tokoferolok ( Evitamin kémiai elnevezése) hatásos antioxidánsok, és a szkvalének magas tartalma állítólag megvéd a rákos megbetegedésektől. A benne levő szterolok is antikarcinogén potenciállal rendelkeznek, azon kívül segítik a koleszterin szint csökkentésében.

A bőrben az argán olaj segít a víz- lipid – réteg felépítésében, így a bőrsejtek jobban el lesznek tápanyagokkal látva. Az E vitaminon keresztül a saját gyököket semlegesíti, így meg tudja védeni a kötőszövetet. Ezért az argán olaj védi a bőrt a kiszáradástól, feszesíti és bársonyossá varázsolja őt. A védő- és nedvességtároló tulajdonságának köszönhetően a az aknék képződését meggátolja, hat a bőrallergiák ellen, ugyanúgy atópiás ekcéma és pikkelysömör megbetegedéseknél is nyugtatja a bőrt. Segít a sérült és öreg bőr regenerálódásában (ráncok képződése ellen).
Nagyon hatásos a hajproblémáknál is: hajhullás, sprőd haj, korpaképződéseknél. A cellulitiszes keverékekbe sem árt bele tenni egy kis argán olajat.
Ugyanúgy reumás ízületi betegségeknél is alkalmazzák, ugyanúgy vérkeringészavaroknál, mivel vérkeringés serkentő hatása van..
Az argán olaj kinyerése nagyon munkaigényes. Ahhoz, hogy 1 liter természetes argán olajat elő tudjanak állítani, 30 kilogramm argán magra van szükség. A diókat kézzel válogatják ki a nők a földről. A fája durva, tele van tövisekkel, de lerázni sem lehet a diókat , mivel a jövő szezon termését is leráznák. Minden egyes csonthéjas dióban két három mag található. 30 kg dióból 2 kg magot tudnak kézzel össze szedni . Rövid napon történő szárítás után, kiszedik a dió magját és a héját pedig takarmány célokra megtartják . A megrothadt magokat eltávolítják , hogy az olaj minőségét ne befolyásolja. Egy ilyen procedúra elvégzéséhez 2 napra van szüksége a dolgozó nőnek.
Kozmetikai célra a legmegfelelőbb nem megpörkölt magvakból, de kíméletes hideg préseléssel előállított extra szűz argán olajat bevetni. Ezt a fajta olaj nagyon ritka, mivel kevés olyan mezőgazdaság létezik, ahol ezt a módszert alkalmazzák. Általában az magokat megpörkölik, főzés sütés céljának ez tökéletesen megfelel, de a mivel a higiéniai körülményeik nem megfelelőek, ezért tilos Európába az importálása. A mezőgazdaságok ezért kis hideg préseket használnak. Az így nyert olaj szintén extra szűz, tartalmazza az értékes hatóanyagokat, de a hozama nyilván nem nagy.
Ezért hamisítják az argán olajat, vízzel is dúsítják.

A tiszta argán olaj színe opálos, nem átlátszó és nem világosbarna, inkább sárgásbarna. A tiszta argán olaj zavaros lehet. Hűtőben tárolva jelentkezhet a zavarosság, illetve kisebb pelyhek lerakódások keletkezhetnek, amelyek a szobahőmérsékleten eltűnnek, anélkül, hogy a minősége változna az olajnak.
A tiszta kozmetikai célra alkalmazott argán olajnak alig érezhető dió illata van. Amint bedörzsöljük a bőrünkbe, nem képez zsírréteget rajta, azonnal felszívódik.
A tiszta, natív argán olajnak meg van az ára. Az argán olajat hamisítják, vízzel dúsíthatják, illetve más olajokkal is keverik. Ezért oda kell figyelni vásárláskor is, az „olcsó húsnak híg a leve” közmondás alapján. Fontos, hogy megnézzük az olaj eredetét is. Ez nem csak azért fontos, hogy minőséget kapjunk, hanem azért is, hogy megvédjük egészségünket, mivel a magas hővel kezelt olajok nemcsak nem tartalmazzák az értékes hatóanyagokat, hanem egészségünkre is káros hatással lehetnek.

olaj_2A PRIMAVERA értékes natív argánolaj, 100% bio minőségben, mellette a NAVDANYA indiai projektet is segítjük, hogy megtartsuk Földünk 9 értékes ősvetőmagját Indiában. A karkötőket az indiai nők készítik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.