A citrom illat meggátolja a májrák fejlődését

májrák sejtek

májrák sejtek

Tudósok  illatreceptorokat bizonyítanak a  májrák sejtekben.

Illat a rák ellen?  A tudósok kiderítették, hogy mi  az oka annak,  hogy egyes  illóolajok a rákos sejtek növekedését meggátolják: A  megvizsgált sejtek egy  úgynevezett kémiai  orrot tartanak a sejtburkaikon . Ezen keresztül reagálnak a rákos sejtek a citronellal terpénre és megállítják a növekedésüket.  A  rákos sejteken megtalált illat receptor  segíteni tud további kíméletes rákterápiák fejlesztésében.

Már régebb óta  ismert tudományos tény, hogy  a terpének bizonyos ráksejtek fejlődését, meg tudják gátolni, többek között a májrákos sejtekét is.  Hogy milyen folyamat játszódik le, eddig ismeretlen volt.

A citronellal meggátolja a növekedést
Hogy ennek a hatásnak a nyomába kerüljön, a   Hanns Hatt, a  Ruhr Universität Bochum munkatársa kollegáival hepatocelluláris ráksejt kísérleteket végzett  el. A tenyésztett kultúrában különböző koncentrációjú terpéneket tettek be, így figyelve a reakciójukat.
Kimutatták, hogy  2  a 11 tesztelt terpének közül egy jelentős  kalcium növekedéshez vezetett a sejtekben (-) Citronellál és Citronellol a két terpén. Ez arra utal, hogy a sejtek valamilyen formában regisztrálták ezeket az illatanyagokat és negatívan hatottak a növekedésükre.  De hogyan?  Hogy ezt kiderítsék, a tudósok csak a (-)Citronellál-ra koncentráltak és egy receptor  után kutattak, amely a kulcsrendszer szerint  össze illett ezzel az illatanyaggal

Orr a sejtben
Ahogy kiderítették, a rákos májsejtek rendelkeznek egy olyan illat receptorral a sejtjeikben, amelyek celluláris orrként működnek.  Ahogy  a tudósok eltávolították a sejtekből azt a lehetőséget, hogy  ezt a receptort elő tudják állítani, nem reagáltak már a terpénre.  Azon kívül sikerült  nekik azt a jelet megtalálni, ami a terpént arra készteti, hogy a kalciumkoncentrációt a rákos sejtben megnövelje, így a sejtnövekedést meggátolni.

Ezek a kísérleti eredmények újabb példát bizonyítanak arra, hogy milyen jelentősége van az illat receptoroknak  az orrunkon kívül, konstatálta Hatt.  “Reményt adnak arra, hogy a rákterápiára olyan gyógyszereket  fejlesszenek ki, amelyek kis mellékhatással rendelkeznek”

forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.