A ligetszépe

ligetszepeÉrtékes követőnk bölcsőnktől öreg korunkig
A zsíros olajokhoz tartozó ligetszépe pótolhatatlan és értékes segítőnk lett, de nemcsak az aromaterápában. -főleg nők és bőrbetegségekkel küszködő emberek profitálnak belőle.

Ligetszépe – Oleum Oenotherae

Az utóbbi évek során egyre ismertebbé vált a ligetszépe. Az olaját kíméletes préseléssel nyerik a magjaiból Lehet, hogy olvasóink már találkoztak vele, felismerik a sárga virágjáról, amely csak szürkületkor nyílik meg, így szétárasztva a csodálatos illatát.Ahogy a virágjának is az élettartama rövid, az olaja is hamar oxidálódik, ezért a legmegfelelőbb hűtőszekrényben tárolni, illetve dúsítani természetes E vitaminnal, amely a tartósságát természetes módon meghosszabbítja. Viszont a hűtőben akár egy évet is eláll ( Figyeljünk arra, hogy hidegen préselt legyen, a hővel kezelt olajnak nincs gyógyító ereje).

Pozitív hatással van a hormonháztartásunkra
Számos betegség kezeléséhez, immunrendszer- , illetve hormonális zavaroknál, előtérbe helyezik a többszörösen telítetlen zsírok használatát, ezekhez tartozik a ligetszépe. Ezeknek az olajoknak pozitív hatásuk van a prosztaglandin és ösztrogén képződésében. A telítetlen zsírsavak számos funkciója még nincs teljesen a kutatások által feltárva. De már ismert tény, hogy immunrendszerünk működéséhez életfontos szerepet játszanak. Ezért is nevezik őket ” esszenciális zsírsavaknak”. Ezek a zsírsavak képesek a sejteket megvédeni a káros szabad gyököktől. Testünk nem képes az életfontosságú többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint linolsav vagy linolénsav, előállítani.

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak kitűnő befolyása van a teljes hormonháztartásunkra, erősítik az immunrendszerünket és allergiások számára pedig a legjobban tudjuk ajánlani.
A ligetszépe befolyásolja a szexuális hormonjainkat. Ösztrogén hormonjainkhoz hasonló hatása van ( de nem hormon 🙂 ) , és mindig bevethetjük, ha a nő hormonháztartást szeretnénk segíteni, legyen az aknék kezelésénél, vagy pubertás kori problémáknál, menstruációs időszak előtti problémáknál (PMS), meddőségnél, nem szülés érett méhszájkezeléseknél, szülésutáni depressziós állapotnál vagy klimaktériumi bántalmaknál, ezekből adódó lelki ingadozásoknál. Belsőleg is használhatjuk, az érintett részen bemasszírozhatjuk vagy masszázsolajként is használhatjuk ( alhas, deréktájban).
Figyelembe kell venni, hogy hosszabb ideig elhúzódó bántalmak kezelésénél ugyanúgy több időt vesz igénybe amíg a természetgyógyászati kezelések hatását érezni fogjuk. Hormonális zavaroknál ajánlott az olajat három hónapon keresztül alkalmazni. Olyan esetekben is, amikor a zavar a ciklus második felében lép fel, a ligetszépe kúra meghozza az eredményét, mivel egy stabil ösztrogénfázist szintén optimális progeszteronfázis követi. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy férfiaknál fellépő kedvingadozásoknál is segít, mindegy, hogy fiatal vagy idős egyénnél fordulnak ez elő.

Gazdag gamma linolénsavban
az 1980 as évek során fedezték fel, hogy a ligetszépe gazdag gamma linolénsavban (GAL), ezzel megmagyarázódott az olaj gyógyító hatása. De gamma linolénsav mellett tartalmaz linolsavat, telített zsírsavakat és kevés kísérő anyagokat is.  A gamma linolénsav egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely az emberi szervezetnek nagyon fontos, viszont nagyon ritkán fordul elő a növényekben. Azok az emberek, akik gamma linolénsav hiányban szenvednek, bőrekcémákra hajlamosak, hormonális zavarokkal , túlsúllyal küszködnek, illetve stresszesebbek.

Érdekes tudnivaló, hogy a szoptató anyukák teje gazdag gamma linolénsavban. Lehetséges, hogy az újkor bőrbetegsége az “üveges generációra” is vezethető vissza? Észrevették az anyukák, hogy addig amíg kizárólag tejjel szoptatják kicsinyeiket, bőrekcémák és egyéb allergiák nem jelentkeznek? Már ismert tény, hogy a baba ételekbe túl kevés értékes növényi zsírokat tesznek ( egy okkal több, hogy miért szoptassunk)

A ligetszépe legerősebb hatása a neurodermitiszes bőrbetegségeknél bontakozik ki.
Bevált tapasztalat őket kizárólag ligetszépe olajjal ápolni vagy olyan kenőcsöket alkalmazni, amelyek tartalmazzák ezt az értékes olajat. Szinergiában a balzsamos szuhar illóolajával, a fekete kömény olajjal megfelelő segítséget nyújtanak, nemcsak a tünetápoláshoz. A neurodermitisz kezeléséhez önmagában még nem elegendő a ligetszépe bevetése. Ehhez még hozzá járul a teljes életmódváltás, amely magába foglalja az egészséges táplálkozást (lehetőleg biológiai termesztésből, adalékok és konzerváló szerek nélkül), az érzékeny lélekkel való kíméletes bánásmód, a bőr és lélek megnyugtatása, kímélése. Az aromaterápia itt nagy segítséget tud nyújtani, mivel egyaránt hat a testre és lélekre (holisztikus hatás). Főleg a neurodermitiszes problémáknál a lelki háttár nagy befolyással van a betegség kibontakozására. Ebből ki lehet gyógyulni illetve kitörését meg lehet előzni.

A neurodermitisz (eczema atopicum) egy endogén ekcéma, amely genetikailag diszponált és harmadik illetve negyedik hónapban a csecsemőnél kitörhet. Erős viszketős, piros bőr. hámlás és kérgesedés kíséri. Az atópiás ekcémánál egy anyagcserezavar van. A szervezetben hiányzik egy enzim, amely a linósavat gammalinolén savvá tudná átalakítani. A bőrük kiszárad és ekcéma kialakulására hajlamos. A beteg elkezdi magát vakarni ez által sebessé válik a bőr a védőköpenye megsérül, így kórokozóknak szabad teret hagyva, amiből az infekciók utána kialakulnak. A bőrön keresztül bejuttatott ligetszépe nagy segítséget nyújt , mivel a benne levő gamma linolénsav átveszi a védőfunkciókat. Naponta három teáskanálnyi ligetszépe bevétele meghozza a hatását. Kisgyermekeknél 1 teáskanálnyi ligetszépe ajánlatos belső fogyasztásra ( 6 éves kortól). Addig az életkorig külsőleg kenjük az érintett részeket ligetszépe keverékkel, illetve testápoló olajukba is (legjobb hidegen préselt édes mandula) keverjünk 10% ligetszépe olajat.

liget_plajHa az íze gondot okoz, bele lehet kavarni salátákba és joghurtokba is, illetve mézzel is összekeverhetjük.  Külső használathoz elegendő egy keverékhez 10% ligetszépét adagolni. A ligetszépe a drága olajokhoz tartozik, Viszont csak a hidegen préselt, natív olajnak van ápoló és gyógyító hatása. Figyeljünk oda vásárláskor, hogy ezt a minőséget vásároljuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.