MENNYIRE KÁROSAK A NAPOZÓKRÉMEK IGAZÁBÓL? AVAGY A MEZTELEN IGAZSÁG

napozókrém Legkésőbb nyár elején felvetődik ez a kérdés. Miközben a dermatológusok a napimádóknak azt tanácsolják, hogy a bőrrák kialakulásának veszélye miatt naponta többször kenjék be magukat, a toxikológusok meghúzták a riasztó csengőt. A kereskedelemben forgalmazott napkrémek többsége nemhogy nem elégséges védelmet nyújt a veszélyes UVA sugarak ellen, hanem olyan rákkeltő anyagokat is tartalmaz,mint a cinkoxid. Annak ellenére, hogy jó közérzetünk fenntartásáért, speciálisan a D vitamin termelődése miatt fontos a nap fénye, egy túl hosszas UV sugárzás (ibolyántúli sugárzás) ártalmas, tönkreteszi a sejteket, akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

Két potenciálisan káros UV sugárzást, az UVA és UVB sugárzást különböztetjük meg. Az UVA sugarak mélyebben behatolnak a bőrünkbe, éppen ezért jobban befolyásolják a sejtek funkcióit. Ellenben az UVB sugarak igaz, hogy a bőrfelületről nem tudnak tovább hatolni, de viszont napégést tudnak okozni, ugyanakkor ők felelősek az értékes D vitamin képződéséért, amely a bőrünket az intenzív napsugaraktól megvédi. Ahhoz, hogy minél kevesebb rizikóval elegendő D vitaminhoz jusson a szervezetünk, arra tanácsolnak a dermatológusok, főleg a fehér bőrűeknél, hogy olyan napozó tejeket, napozó sprayket illetve napozó krémeket alkalmazzanak, amelyek magas fényvédő faktorral rendelkeznek.(LSF).Itt kezdődik a napvédelem körüli őrület. Egy 50 LSF -s védelemmel rendelkező napkrém teljesen blokkolja a hasznos, csak latensen káros UVB sugarakat, de nem blokkolja a sokkal károsabb UVA sugarakat!   A napkrémek nem védenek a rákkeltő UVA sugaraktól Amióta elkezdődött a napkrémeknek a piacon való értékesítése, megnőtt a bőrrákos megbetegedések száma.

Hogy lehet ez?

A kutatások alapján nemcsak az UVB sugarak felelősek a bőrrák kialakulásáért, hanem a mélyebb rétegekbe bejutó UVA sugarak is. A tesztek alapján, amelyeket elvégeztek napkrémekkel, 5 napkrémből 3 napkrém nem nyújt elegendő védelmet a potenciálisan rákkeltő UVA sugarak ellen. Mialatt az előállítók évtizedek óta UVB blokkoló napkrémeket dobnak ki a piacra, a fogyasztók pedig védettségben érzik magukat, az UVA sugarak hosszú távú károkat okoznak a bőrsejtekben. A napkrémek zöme blokkolja az UVB sugarakat, ez által csökken a D vitamin szint is a vérben, nem kevesebb mint 97%-99% kal, a D vitaminhiány pedig más rákos megbetegedések képződését okozza. A konvencionális napozókrémek és napozó sprayk hatása nemcsak az UV védelemben kérdéses, hanem bizonyos összetevők szintén rákkeltő hatást gyakorolnak. Eljutottunk a potenciálisan rákkeltő összetevőkhöz, amelyek a konvencionális napkrémekben találhatók.

A kereskedelemben forgalmazott napozókrémek java része egészségünkre káros összetevőket tartalmaz. Erre a következtetésre jutott a Sunscreen Guide, még 2012-ben. Összesen 800 terméket teszteltek, mindössze 25% adott elégséges védelmet az UV sugarakkal szemben és nem tartalmazott potenciálisan veszélyes összetevőket. Oxybenzon és retinylpalmitat agresszív anyagként vannak deklarálva, allergének, hormonromboló és karcinogén hatásuk van. A toxikológusok óvakodásra adnak okot az oxybenzon ( más néven:Benzophenone-3), fényvédő anyaggal szemben, amely képes a sejteket tönkretenni és rákkeltő hatása van. Egy aktuális tanulmány szerint összefüggések találhatóak az endometriózis kialakulása és az oxybenzonban ösztrogénhez hasonló anyag között. Retinylpalmitat ( egy formája az A vitaminnak, amelyet szintetikusan állítanak elő) a direkt sugarak hatására megnöveli a bőrrák rizikó faktorát. A kísérleteket a laboratóriumi egereken végezték, de hasonló eredményekre számítanak az embereknél is.

Most eljutottunk egy újabb rizikófaktorhoz, a titándioxidhoz é a cinkoxidhoz. 2012. évig abból indultak ki a tudósok,hogy ezek a nanorészecskék nem jutnak át a sejtfalon keresztül a szervezetbe, ugyanakkor maximálisan blokkolják a káros UV sugarakat. Az utolsó tanulmányok viszont aggodalomra adnak okot. Ezek az anyagok bizonyos nagyság alatt bőrön keresztül be tudnak hatolni a szervezetbe, ott pedig a sejtnövekedést tönkre tudják tenni.. Ezek a piciny részecskék, amelyeket hasonlításképpen nagyságrendileg úgy kell elképzelnünk mint egy focipályát a Földünkön, át tudják törni a bőr lipid védőrétegét , így mélyebb sejtrészekbe hatolni, akár a véráramlatba hatolni.

A szintetikusan előállított nanorészecskéket egyre nagyobb számban teszik be a kozmetikai előállítók, főleg a napkrémekben találjuk meg őket. Mielőtt bevetésbe kerültek volna kevés tesztet végeztek el, mindezt pedig az egészséges bőrön,labor körülmények között, így az eredmények megszépítve kerültek ki a döntést hozók asztalára. Az így megszépített laboreredményeket Bianca Baroli, a Cagliari/Szardínia Egyetem kémiai -farmakológiai részlegének a professzora reális körülmények között történő kísérletek eredményeivel megcáfolta. Az eredmények eltérőek. A nanorészecskék átjutottak a hidrolipid védőköpenyén a bőrnek (stratum corneum). A tesztet számos esetben megismételték, mindig ugyanaz volt az eredmény. Nanorészecskékkel ellátott hajtisztítóterméknél egészen a hajgyökerekig eljutottak a nanorészecskék. Biancamara Baroli tesztjeit ellemezve, különböző faktorok befolyásolják a nanorészecskék bőrön keresztüli behatolásának lehetőségét .Fontos tényező, hogy mennyire van megsérülve a bőr hámrétege, ugyanúgy a nanorészecskék nagyságától is függ,hogy át tudnak hatolni a védőrétegén a bőrnek, mivel különösen kis részecskék, amelyek kisebbek mint 10 nanométer kétségkívül át tudnak jutni. A nanorészecskék nagysága mellett fontos szerepe van a bevetett emulziónak is, amely a részecskék behatolását még meg is tudja könnyíteni. Erről még sokat nem tudnak, kísérletek folyamatban vannak.

Következtetésként fogadjuk el a tanácsot Biancamaria Baroli professzortól, hogy nanorészecskéket tartalmazó terméket ne vásároljunk. Ez főleg a napozókrémekre érvényes, mivel a bőr pontosan a napozás által sérülhet. így utat engedve a termékekben található nanorészecskéknek a bőrön keresztül a szervezetbe való bejutásához. Környezeti Egyesületek és Fogyasztóvédelmi csoportok viharos ellenakciókat hajtottak végre az ipar nano-gyártó kedve ellen, végül 2009. március 24. megszavazták, hogy a nanorészecskéket kötelező feltüntetni a napozó és egyéb kozmetikai termékeken. Ian Illuminato, a nemzetközi környezetvédelmi organizáció olyan kutatásokra utal, ahol bebizonyították, hogy a nano titándioxid a DNA struktúráját megsérti és az Alzheimer, epilepszia meg autizmus betegség egyik okozója. Ugyanakkor a nano cinkdioxid bélsejteket és agysejteket képes elpusztítani. Mindkét anyag át tud hatolni a terhes nő placentáján, így potenciális veszélyt jelentve a baba fejlődésére . Eddig nem kötelezte az előállítókat a törvény, hogy napozókrémekre és egyéb kozmetikai termékekre feltüntessék a nanorészecskéket. 2013.júliusától módosult a törvény, egy egységes európai kozmetikai rendelet lépett hatályba, amely szerint a kozmetikai előállítók kötelesek a nanorészecskéket deklarálni. A megfelelő anyag mellett fel kell tüntetniük a “nano”elnevezést. A rendelet magával hozta, hogy a bio kozmetikumok előállítói ki kellett vegyék termékeikből a nano összetevőket, vagy meg kellett válniuk a bio minősítéseiktől.

Egyelőre nem tudni, hogy a napozótermékekben és egyéb kozmetikumokban mekkora a nanorészecskéket tesznek be az előállítók, törvény még nem kényszeríti őket, hogy méretüket megadják. Más nem marad nekünk,mint kerülni ezeket a termékeket, illetve újabb petícióáradatot indítani az törvényhozók felé, hogy lépjenek és az előállítókat újabb módosításokra meg őszinteségre kényszerítsék. (ez nem megy be a cikkbe)   Következtetéseket elemezve a kémiai alapú és a nanorészecskéket tartalmazó napozó krémek egyaránt veszélyeztetik egészségünket. A bőrünket tudjuk természetesen is előkészíteni illetve védeni a nagyon veszélyes UVA illetve a kevésbé veszélyes UVB sugarak ellen. Hogyan? Következő rovatunkban, amely júliusban jelenik meg, megtudjátok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.